Veicinās saimniecisko darbību lauksaimniecībā un zivsaimniecībā

Zemkopības ministrija (ZM) sadarbībā ar akciju sabiedrību “Attīstības finanšu institūcija Altum” (Altum) ir izstrādājusi noteikumu projektu lauku uzņēmēju un zivsaimniecības saimnieciskās darbības veicēju aizdevumu piešķiršanas nosacījumiem. Aizdevumu programmas mērķis ir veicināt iedzīvotāju iesaistīšanos saimnieciskajā darbībā un palielināt finanšu resursu pieejamību saimnieciskās darbības veicējiem, kuri darbojas vai plāno uzsākt darboties lauksaimniecības, lauku attīstības vai zivsaimniecības nozarē. Tādējādi aizdevumu programma papildinās finanšu tirgū pieejamo kredītiestāžu finansējumu.

Noteikumu projekts nosaka lauksaimniecības, lauku un zivsaimniecības saimnieciskās darbības veicēju aizdevumu programmas finansējumu un īstenošanas kārtību, atbalstāmās darbības un aizdevumu pretendentus. Aizdevumu programma lauksaimniecības un lauku saimnieciskās darbības aizdevumam darbosies lauku teritorijās, tas ir, visā Latvijas teritorijā, izņemot pilsētās, kurās iedzīvotāju skaits ir lielāks par 15 000, savukārt zivsaimniecības saimnieciskās darbības aizdevumu varēs saņemt saimnieciskās darbības veicēji, kas darbojas visā Latvijas teritorijā.

Noteikumu projekts paredz, ka aizdevumus varēs saņemt lauksaimniecības un lauku saimnieciskās darbības veicēji lauku reģionos ar gada apgrozījumu līdz 70 000 eiro, uzņēmējdarbības uzsācēji, kā arī zivsaimniecības saimnieciskās darbības veicēji. Paredzams, ka aizdevumu saņēmēji būs jaunie un mazie lauksaimnieki, bioloģiskie lauksaimnieki, mājražotāji un citi mazie ražotāji un pakalpojumu sniedzēji lauku reģionos, nelieli zivsaimniecības uzņēmumi saimnieciskās darbības uzsākšanas stadijā, kā arī uzņēmumi, kas nodarbojas ar saimniecisko darbību zivsaimniecībā un kuriem aizdevums ir nepieciešams saimnieciskās darbības attīstībai.

Aizdevumu programmas finansējums paredzēts no 2007.–2013. gada plānošanas perioda atmaksu finansējuma un Altum piesaistītajiem finanšu resursiem. Kopējais aizdevumu programmas finansējums veido 11 790 000 eiro.

Plašāka informācija par jauno Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Noteikumi par lauksaimniecības, lauku un zivsaimniecības saimnieciskās darbības veicēju aizdevumu programmu”, ko ceturtdien, 18. janvārī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, pieejama MK tīmekļvietnē. Noteikumu projekts vēl tiks skatīts valdībā.
Informācijas avots: ZM