JKP un LZF paraksta saprašanās memorandu par stratēģisku partnerību mazo un vidējo lauku saimniecību interešu aizstāvībā

Šodien Jaunās konservatīvās partijas (JKP) vadītājs Jānis Bordāns un Latvijas zemnieku federācijas (LZF) valdes priekšsēdētāja Agita Hauka parakstīja saprašanās memorandu par JKP atbalstu LZF izvirzītajām prasībām lauksaimniecības politikā.

IMG-20180904-WA0001

IMG-20180904-WA0000

Kā atzīmēja JKP vadītājs J.Bordāns: “Tie laiki, kad lauksaimniekiem vienīgais politikas piedāvājums bija no ZZS, ir pagājuši. Šodien JKP kopā ar LZF piedāvā svaigu skatījumu uz lauksaimniecības nozares izaicinājumiem, galvenokārt lauku depopulāciju un ienākumu noslāņošanos lielajās saimniecībās. Patīkami secināt, ka LZF piedāvājums lielā mērā sakrīt ar JKP uzskatiem, kas pausti manā viedokļrakstā “Latvija kā gudra lauksaimniecības lielvalsts desmit gados?” un nostiprināti JKP 4000 zīmju programmā 13.Saeimas vēlēšanām.”

LZF valdes priekšsēdētāja A.Hauka norāda: “Ir gandarījums, ka uz mūsu aicinājumu ir atsaukusies JKP un , ka JKP rūp Latvijas lauku nākotne. Par lauku apdzīvotību un ekonomisko izaugsmi esam iestājušies līdz šim un turpināsim to darīt. Tikai visiem kopā, domājot par kopīgu Latvijas izaugsmi, mēs varēsim apturēt Latvijas iztukšošanos un palielināt iedzīvotāju pirktspēju, kura tieši ietekmē vietējā produkta noieta tirgu.”

Galvenie memoranda principi: platībmaksājumu palielināšana saimniecībām līdz 300 ha, tiešo maksājumu un investīciju griesti vienai saimniecībai, kā arī pārdalošā maksājuma ieviešana par labu mazākām saimniecībām. Paredzēts arī sistemātisks atbalsts augļkopībai, dārzeņkopībai, dārzkopībai, biosaimniecībām, un jaunajiem lauksaimniekiem, tostarp priekšrocības zemes iegādē, lai primāri veicinātu lielāku ienākumu gūšanu no katra LIZ hektāra. Tas veicinās nelielu ģimenes saimniecību (10-100 ha) rentabilitāti un apdzīvotību lauku apvidos.

Bez memorandā paustajiem sadarbības punktiem, JKP un LZF sadarbosies arī citu stratēģisku jautājumu risināšanā:

1) Ir būtiski uzlabot Eiropas Komisijas 1. jūnija piedāvājumu Latvijai ES Kopējas lauksaimniecības politikai (KLP) pēc 2020. gada, lai nepasliktinātu konkurences apstākļus ar citu valstu lauksaimniecības produkcijas ražotājiem.

2) No valsts puses (Altum) ir nepieciešams nodrošināt lētus finanšu līdzekļus gan jaunu saimniecību izveidošanai, gan esošo saimniecību iegādei ar niecīgu nodrošinājumu un augstāku riska toleranci.

3) Nepieciešams daudz plašāks valsts pasūtījums skolu, slimnīcu, armijas un citu institūciju ēdināšanas programmā vietējiem un bioloģiski ražotiem produktiem. Mēs gribam ēst tīru un kvalitatīvu vietējo pārtiku.

4) Valsts līmenī jāveic sarunas ar lielajām veikalu ķēdēm par vietējo ražotāju daudz plašāku pārstāvniecību produktu klāstā. Līdz šim tas ir bijis drosmes trūkums un vēlme neaizskart ārvalstu tirgotāju intereses.

JKP ir dibināta 2014.gada 17.maijā kā konservatīvs un patriotisks spēks un četru gadu laikā, soli pa solim attīstoties, kļuvusi par straujāk augošo politisko spēku valstī, kas vairāk nekā 20 nodaļās apvieno vairāk nekā 1000 biedru. JKP pamatvērtības ir 18.novembra republika, latviski runājoša nācija, demokrātija, tiesiskums un ģimene, kā arī samazināta valsts iejaukšanās privātajā sfērā un zemi nodokļi.

 

Papildu informācija:
Aiga Aizpuriete

Preses sekretāre

Jaunā konservatīvā partija
prese@konservativie.lv
Tālr. +371 29490982