Lauku atbalsta dienests iesniegumus pieņems tikai tiešsaistē

Zemkopības ministrija (ZM) ir veikusi grozījumus Lauku atbalsta dienesta likumā, ko valdība otrdien, 3.oktobrī, apstiprināja.

Grozījumi noteic, ka iesniegums valsts atbalsta un Eiropas Savienības atbalsta saņemšanai, kā arī tam pievienotie dokumenti Lauku atbalsta dienestā (LAD) pretendentam turpmāk būs jāiesniedz tiešsaistē, izmantojot elektronisko pieteikšanās sistēmu (EPS). Kā arī grozījumi paredz LAD izdoto dokumentu nosūtīšanu atbalsta pretendentam tiešsaistē, izmantojot EPS.

Jāatzīmē, ka lielākā daļa iesniegumu jau līdz šim LAD tiek iesniegti elektroniski, un pieredze liecina, ka, iesniedzot dokumentus tiešsaistē, nozīmīgi samazinājies pieļauto kļūdu skaits, raitāk noris atbalsta administrēšana, iespējama ātrāka atbalsta maksājumu izmaksa, kā arī samazinājies piemēroto maksājumu samazinājumu un sankciju skaits un apjoms.

Elektroniska iesniegumu iesniegšana gadskārtējiem atbalsta pasākumiem nozīmē arī mazāku administratīvo slogu iesniegumu aizpildīšanā, jo tad iespējams norādīt iesniegumā tikai izmaiņas salīdzinājumā ar situāciju iepriekšējā gadā.

Ne visiem lauksaimniekiem un pretendentiem ir tehniskas iespējas iesniegumu un dokumentu tiešsaistes iesniegšanai, tādēļ arī turpmāk lauksaimniekiem tehnisku atbalstu sniegs LAD.

Likumprojekts “Grozījumi Lauku atbalsta dienesta likumā” vēl jāapstiprina Saeimai.

 

Informācijas avots: ZM