Jaunie lauksaimnieki gūst pieredzi Briselē

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete 18.un 19. oktobrī uzaicināja četrus Latvijas Zemnieku federācijas jaunos lauksaimniekus doties uz Briseli, lai piedalītos 4th European Congress of Young Farmers. Kongresā piedalījās ap 200 lauksaimnieku no dažādām Eiropas Savienības valstīm. Latviju pārstāvēja Laura Paulovska, Jolanta Augšpūle, Jānis Šļaukstiņš un Jānis Dāboliņš.

Jolanta Augšpūle: Ierodoties Briselē, tikāmies ar Eiropas Parlamenta deputāti Sandru Kalnieti.  Tikšanās laikā pārrunājām situāciju lauksaimniecības nozarēs, daloties savā pieredzē. Lauksaimniecības sektorā ir pietiekoši daudz iespēju un arī problēmu, kas kavē saimniecību attīstību, modernizēšanu un jaunu cilvēku iesaistīšanos. Šodien lauksaimniecība vairs nav tikai strādāšana laukā, dārzā vai fermā, tā ir arvien tehnoloģiski attīstītāka un inovācijām bagātāka nozare, kas nes atbildību par sabiedrību un vidi, kurā mēs dzīvojam.

Laura Paulovska: Kongresa laikā tika dota iespēja iepazīt dažādu valstu saimniekošanas pieredzi un inovatīvas pieejas lauksaimniecības nozarēs. Tā bija iespēja mācīties no citiem jaunajiem zemniekiem, kā pievienot vērtību saimniecībā saražotajam produktam (piens par jogurtu, sieru, olīvas par olīveļļu, vīnogas par vīnu utt.). Viena no būtiskākajām atziņām – attīstīt daudznozaru saimniecību. Nozaru daudzveidība nodrošina saimniecības konkurētspēju un radušos krīzes apstākļu vieglāku pārvarēšanu. ES jaunie lauksaimnieki nepārtraukti domā par uzņēmumu modernizāciju un attīstību. Jaunie lauksaimnieki dzīvo ar domu: „ Farming isn a job, it is a lifestyle” un, dzīvojot ar šādu pārliecību, ir iespējams realizēt savus lielākos un mazākos sapņus. Veiksmīga uzņēmuma atslēga nav saimniecībā esošo lopu skaits vai apsaimniekoto hektāru apjoms, bet gan spēja saražot produkciju, efektīvi izmantojot saimniecībā esošos resursus.

Jolanta Augšpūle: Tāpat ir ļoti svarīgi apzināties saražotās produkcijas vērtību, liekot padomāt par efektīvu produkcijas izlietojumu, kā, piemēram, izmantojot visu dārzeni. Neizmest to miskastē, jo ļoti daudzi cilvēki cieš badu! Izvēloties sezonas un “Local produkts” vietējos produktus, tiek atbalstīti gan vietējie zemnieki, gan lietota svaiga un veselīga pārtika. Uzturā izmantojot vietējos zemnieku produktus, mēs veicinām vietējo ekonomiku un nodrošinām zemnieku labklājības līmeņa paaugstināšanos.

Eiropā viena no pamatproblēmām ir zemnieku novecošana un, lai šo problēmu risinātu ir nepieciešamas atbalsta sistēmas un instrumenti, kas veicinātu un uzlabotu jauno lauksaimnieku dzīves apstākļus lauku teritorijās. Atbalsts stimulē jaunu ģimeņu veidošanu lauku teritorijā.

Kongresa laikā, Jānis Šļaukstiņš, klātesošos iepazīstināja ar savu pieredzi saimniecībā, kas nodarbojas ar gaļas liellopu, briežu audzēšanu un pārstrādi, papildus audzējot graudus un piedāvājot tūrisma pakalpojumus.

jana prezentacija       janis slaukstins

IMG_8041     ep jaunie

Informāciju sagatavoja: Jolanta Augšpūle un Laura Paulovska