Izmaiņas atbalsta piešķiršanā pasākumā “Ieguldījumi materiālajos aktīvos”

Otrdien, 4. septembrī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotās izmaiņas noteikumos, kas nosaka Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtību pasākumā “Ieguldījumi materiālajos aktīvos”. Izmaiņas nosacījumos sagatavotas, lai veicinātu stratēģisko projektu īstenošanu lauksaimniecības produktu pārstrādē, kā arī sekmētu projektus lauksaimnieciskās darbības attīstībai.

Lai veicinātu investīciju ieguldīšanu klimatu pārmaiņu mazināšanas pasākumā, izmaiņas paredz piešķirt papildu atbalsta intensitāti kūtsmēslu krātuvju izveidei un pārbūvei, kā arī piespiedu ventilācijas sistēmas izveidošanai vai pārbūvei lauksaimniecības dzīvnieku novietnēs.

Precizēti nosacījumi par projektu atlases kritēriju punktiem. Tie tiks piešķirti investīcijām klimatu pārmaiņu mazināšanas pasākumiem. Tomēr turpmāk projektu atlases kritēriju punkti netiks piešķirti jauniem lauksaimniekiem. Jaunajiem lauksaimniekiem saglabāsies iespēja saņemt papildus atbalsta intensitāti par veiktajām investīcijām. Turpmāk precizēta maksimālās atbalsta intensitātes apjoms un tā nepārsniegs 70%.

Jaunie nosacījumi arī paredz, ja šajā plānošanas periodā (LAP 2014-2020. gadam) pretendents ir jau iegādājies traktoru vai graudu kombainu vai arī uzņēmies saistības par to iegādi, tad otrreiz šādas tehnikas iegādi neatbalstīs.

Ņemot vērā, ka apakšpasākuma “Atbalsts ieguldījumiem lauksaimniecības un mežsaimniecības infrastruktūras attīstībā” finansējuma atlikums ir ierobežots, primāri tiks sniegts atbalsts meliorācijas grāvju pārbūvei un atjaunošanai, kad projekta īstenošanas rezultātā ir plašāks labuma guvēju loks. Šī iemesla dēļ drenu sistēmas atjaunošanas un pārbūves izmaksas tiks atbalstītas 20% apmērā no kopējām meliorācijas sistēmu būvniecības izmaksām.

Izmaiņas arī nosaka, ka turpmāk meža īpašniekiem tiek dota iespēja sakārtot meliorācijas sistēmu sev piederošajā lauksaimniecības zemē, ievērojot samērīguma principu, ja projektā plānotā meža zemes meliorācijas sistēma robežojas ar pretendentam piederošu lauksaimniecības zemi un turpinās tajā.

Izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā nosaka, ka turpmāk stratēģiskajiem projektiem attiecināmo izmaksu apmērs būs līdz 10 000 000 eiro un ka Lauku atbalsta dienests (LAD) pieprasīs atzinumu no Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes par stratēģiskā projekta atbilstību.

Paredzams, ka izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā sekmēs gan stratēģisko projektu īstenošanu lauksaimniecības produktu pārstrādē pēc vienotas sistēmas, t.i., saliedējot produktu ražošanas un pārstrādes jomu, lai stabilizētu lauksaimniecības un to pārstrādes produktu cenas, kā arī veicinātu konkurētspēju un produktu ražošanu atbilstoši pieprasījumam, gan projektus lauksaimnieciskās darbības attīstībai un primārās lauksaimniecības produktu ražošanai.

Izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā paredz svītrot nosacījumu par iesniedzamajiem dokumentiem, kas apliecina produktu atbilstību pārtikas kvalitātes shēmu prasībām, bioloģiskajai lauksaimniecībai, integrētās audzēšanas prasībām, kā arī Valsts vides dienesta izziņu, jo minēto informāciju LAD iegūst no attiecīgo institūciju tīmekļvietnēm.

Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2014. gada 30. septembra noteikumos Nr. 600 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu konkursu veidā pasākumam “Ieguldījumi materiālajos aktīvos”” pieejama MK tīmekļvietnē. Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” tīmekļvietnē.

 

Informācijas avots: ZM