LZF jauno zemnieku gūtie iespaidi kongresā Briselē

Pateicoties ilgstošai un veiksmīgai sadarbībai ar Eiropas Parlamenta deputāti Sandru Kalnieti, arī šogad biedrības “Latvijas Zemnieku federācija” četri jaunie zemnieki 17.-18. oktobrī devās uz Briseli, lai piedalītos Eiropas jauno lauksaimnieku kongresā (5th EPP European Congress of Young Farmers).

Latviju kongresā pārstāvēja: Artis Ķūsis no Rucavas novada, kurš savā saimniecībā audzē bioloģiskos arbūzus un realizē tos Latvijas lielveikalos, Mārtiņš Puriņš – bioloģisko graudu audzētājs no Vecumnieku novada, Ainārs Manuilovs – Madonas novada jaunais zemnieks, kurš uzsācis gaļas liellopu audzēšanu, un Linards Ligeris – jaunais bioloģiskās produkcijas piensaimnieks no Mālpils novada.

Jauno zemnieku kongresā gūtie iespaidi un atziņas

Artis Ķūsis: Eiropas jauno zemnieku kongress ir vērtīgs pasākums, ko vajadzētu apmeklēt arī turpmāk. Turklāt ir svarīgi, lai Latvijas pārstāvji tajā piedalītos ikreiz, jo reprezentēt savu valsti ir liels gods un solis pretī izaugsmei. Šis ir brīdis, kad pirms jaunā plānošanas perioda varam sevi parādīt no labās puses, jo šobrīd gan Latvijā, gan Eiropā tiek diskutēts  par atbalsta sadali un to virzieniem, un viens no tiem ir tieši atbalsts jaunajiem zemniekiem, tāpēc tā ir mūsu atbildība – braukt un sevi pārstāvēt. Prieks bija par Polijas komandu, kura aktīvi piedalījās un kurus atbalstīja Eiropas Parlamenta loceklis Czesław Siekierski, Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas priekšsēdētājs. Mums būtu svarīgi turp doties ar labiem projektiem, rādīt savus sasniegumus, kā esam izmantojuši ES struktūrfondus, un kopīgi piedalīties kongresā ar kādu no Latvijas Eiropas Parlamenta deputātiem, LZF vai Zemkopības ministrijas pārstāvi. Mums būtu jāuzlabo Latvijas lobijs Eiropas Parlamentā, mēs esam maza valsts, maz deputātu un maz lauksaimnieku apmeklē kongresu, tas nozīmē tiem, kas piedalās kongresā, tas ir jādara uz visiem 100%, lai pēc 2020. gada nebūtu atkal jāstāv protesta akcijās ar karogiem rokās, prasot izlīdzināt maksājumu. Protams, labi sevi parādīt un pārstāvēt nedod garantiju turpmāk saņemt augstākus maksājumus, bet tas ir solis tuvāk panākumiem. Piedaloties kongresā, bija jūtams, cik liela nozīme ir pārdomātai un aktīvai dalībai šādā pasākumā, kur varam sevi parādīt ministriem.

Mārtiņš Puriņš: Kopumā bija pozitīva un interesanta pieredze, īpaši aizraujoši bija redzēt un izprast Eiropas Parlamenta darba apjomus un to, kāds ceļš ir jāmēro vienam lēmumam, lai tas tiktu apstiprināts. Jauno lauksaimnieku kongresā, klausoties citu valstu jauniešu prezentācijās, guvu vairākas jaunas idejas savas saimniecības attīstībai un plašāku redzējumu par citu Eiropas valstu jauno zemnieku saimniekošanu un inovācijām.

Ainārs Manuilovs: Atskatoties uz Jauno lauksaimnieku kongresu Briselē, visspilgtāk atmiņā ir palikusi prezentāciju sadaļa, īpaši prezentācija par Chillino vīnu no čili pipariem. Jaunais zemnieks, kas ražo šo vīnu, demonstrēja, kā var iekarot pasaules tirgu ar nieka 2 hektāriem zemes.

Eiropas Parlamenta vadība saprot, ka ir nepieciešams vairāk atbalstīt jaunos zemniekus, arī “vecajās” Eiropas valstīs  problēma ir paaudžu maiņa (1 jaunais zemnieks uz 20 vecajiem), tāpēc nākotnē plānota jauno lauksaimnieku atbalsta palielināšana vismaz par 15%. Bet jāņem vērā, ka tuvojas Eiropas Parlamenta vēlēšanas un solījumi var mainīties.

Linards Ligeris: Kongresā jauniešus uzrunāja Parlamenta pārstāvji, uzsverot to, cik svarīgi valstīm ir būt Eiropas Savienības (ES) sastāvā, par vienādiem noteikumiem visā ES un to ievērošanu, taču neviens neminēja atbalstu izlīdzināšanu, kas ir būtiska Baltijas valstīm.

Par citu valstu jauniešu prezentācijām izjūtas ir divējādas, vairāki projekti bija par inovatīvām lietām un tehnoloģiju ieviešanu ražošanā, tomēr šādu lietu ieviešana prasa līdzekļus, kas daudziem Latvijas ražotājiem nav pieejami, un līdzšinējie ES atbalsti Latvijā šādiem nolūkiem nav paredzēti. Mums ir, uz ko tiekties un augt!

18.oktobra pēcpusdienā pie Eiropas Parlamenta ēkas Briselē notika Lietuvas un Latvijas lauksaimnieku protesta akcija pret nevienlīdzīgiem tiešmaksājumiem ES dalībvalstu starpā, un, tā kā jaunieši jau bija Briselē, viņi arī piedalījās protestā.

Sirsnīgu paldies mūsu jaunie zemnieki saka Sandras Kalnietes birojam, īpaši Mārai Lesiņai par uzņemšanu un rūpēm!

Eiropas jauno lauksaimnieku kongress ir lieliska iespēja zemniekiem no visas Eiropas dalīties pieredzē citam ar citu, izzināt saimniekošanas veidus un inovāciju izmantošanu lauksaimniecībā!

IMG-20181019-WA0020IMG-20181018-WA0000IMG-20181018-WA0006

Jauno lauksaimnieku kongress

IMG-20181019-WA0014IMG-20181019-WA0021

Protesta akcija