Saruna ar biedru

Atzīmējot ilggadēju Rucavas novada domes un biedrības “Latvijas Zemnieku federācija” sadarbību, š.g. 29. jūlijā “Centra dzirnavu” pagalmā viesojās biedrības vadītāja Agita Hauka, lai kopā ar vietējiem lauksaimniekiem diskutētu par jauno plānošanas periodu, Eiropas Savienības (ES) lauku politikas virzieniem un nosacījumiem.

Lauksaimnieki ar interesi klausījās biedrības vadītājas stāstījumā par Latvijas LAUKU ATTĪSTĪBAS PROGRAMMAS (LAP) 2023-2027 izstrādes gaitu, spraigajās diskusijās panāktajiem rezultātiem un kompromisiem.

Biedrības vadītāja Agita Hauka sarunā akcentēja, ka ES finansējumu nevajadzētu uztvert kā pastāvīgus ienākumus, bet tikai kā atbalsta mehānismu. Lauksaimniekiem ir jāspēj pašu spēkiem ražot, stabilizēt un attīstīt saimniecības,  lai gūtu peļnu.

Diskusijā aktuāls bija temats par plānotajiem nosacījumiem, kas motivētu graudaugu audzētājus nelietot glifosātus saturošus augu aizsardzības līdzekļus pirms ražas novākšanas. Tika apspriesti esošie nosacījumi, piedāvāti alternatīvi risinājumi (piemēram, sodīt ar 100 eiro / ha par miglošanu pirms ražas novākšanas), tika diskutēts arī par nepieciešamību noteikt buferjoslu lauku māju tuvumā un lauksaimniekiem nepieciešamās informācijas pieejamību un tās aprites efektivitāti. Tika pārrunāti arī nosacījumi bioloģisko lauksaimniecību īpašniekiem atbalstu saņemšanai, kā arī cenu veidošanas politika bioloģiskajām precēm un bioloģiskā augu aizsardzības līdzekļu pieejamība Latvijā.

Biedrības “Latvijas Zemnieku federācija” vadītāja Agita Hauka izsaka  pateicību par aktīvu dalību sarunā, izteiktajiem papildinājumiem attiecībā uz plānošanas perioda nosacījumiem, apņemoties risināt aktuālos problēmjautājumus. Biedrības vadītāja pauž, ka ģimenes vērtībām ir būtiska nozīme katras saimniecības attīstībā un izaugsmē, lai arī kāda tā būtu maza  vai liela, uzsverot, ka arī piemājas saimniecības, kas nodrošina ar pārtiku tikai savu ģimeni, radus un draugus ir vērtība, kas ir jāsaglabā, lai Latvijas lauki būtu apdzīvoti, sakopti un ekonomiski aktīvi.