Pie lasītājiem dodas novembra Agro Tops!

Lai vairāk gaismas kopā ar novembra AGRO TOPUpie lasītājiem devies novembra žurnāls  Agro Tops, kas ir laba un noderīga lasāmviela ikvienam lauksaimniekam.

Lūk, mazs ieskats novembra žurnāla tematos:

  • Lauksaimniecības datu centrs uztur visus lauksaimniecības nozares reģistrus, Lauku atbalsta dienesta uzdevumā administrē atbalsta maksājumus un veic citas valsts uzdotās pamatfunkcijas. Kādi ir šīs valsts iestādes darbības rezultāti un izaicinājumi? Kādus jaunus pakalpojumus saimnieki varēs saņemt jau nākamajos gados? Atbildes kopā ar LDC speciālistiem Agro Tops meklēja numura diskusijā.
  • Griķu sējumu platības Latvijā, neraugoties uz lielo dabas apstākļu ietekmi šīs kultūras audzēšanā un cenu svārstībām, kļūst aizvien lielākas. Šogad atbalstam pieteikti 16 pagasti, kur griķus audzē vismaz 200 ha platībā. Pērn atbalstu par griķu audzēšanu saņēma vien deviņu pagastu saimnieki. Kas ir lielākie griķu audzētāji Latvijā?
  • Selekcionāri ir Latvijas lauksaimniecības zelta fonds, viņi lepojas ar veikto darbu, tomēr sarunās ar pētniekiem jūtams rūgtums gan par valsts, gan arī lauksaimnieku organizāciju vienaldzību par laukaugu selekcijas attīstību, ko labklājības valstīs uzskata par valsts prestiža lietu. Agro Tops pētīja, kādi ir Stendes pētniecības centra un tās pētnieku izaicinājumi un kāda būs Latvijas selekcijas nozares nākotne.
  • Ja govij traucēta atraugāšanās, jau 20 minūšu laikā var būt izteikti pamanāma uzpūšanās. Šis stāvoklis rodas, ja priekškuņģos pastiprināti uzkrājas gāzes. Ja netiek sniegta iespējami ātra palīdzība, dzīvnieks var nobeigties nosmokot. Novembra numurā – veterinārārsta Egila Juitinoviča praktiskā pieredze un ieteikumi, kā rīkoties atgremotājdzīvnieku uzpūšanās gadījumā.
  • Ar kazkopību Latvijā nodarbojas galvenokārt mājražotāji. Pērn vidējais kazu skaits saimniecībās bija līdzīgs kā 2019. gadā – sešas kazas, teikts Lauksaimniecības ziņojumā par 2020. gadu. LDC vērš uzmanību uz kazu ganāmpulku skaita kritumu – no 2329 ganāmpulkiem 2018. gada sākumā līdz 1927 ganāmpulkiem šā gada sākumā.  Kam šobrīd pieder lielākie kazu ganāmpulki?
  • Ir lauki un pat saimniecības, kur dārzeņu raža šogad ir laba, bet lielākoties tā ļoti atšķiras pa laukiem un, protams, sugām. Ar kādu dārzeņu ražu varam rēķināties?
  • Numurā kā allaž vērtīgi pieredzes stāsti. Valkas pagasta zemnieku saimniecības “Vekši” saimnieki Sanita un Ainis Āboliņi intervijā Agro Topam stāsta par liellopu biznesu Natura pļavās, atbalsta saņemšanas nosacījumiem ES nozīmes dabas teritorijā un vērtē valsts attieksmi pret dabas saudzēšanu. Savukārt AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova Agro Topam atklāj uzņēmuma biznesa filozofiju, vērtē sadarbību ar piena ražotājiem un pandēmijas ietekmi uz uzņēmējdarbību un piensaimniecības nozari. 

Lai žurnāls Tavā pastkastē būtu arī nākamgad – abonē!

Izdevīgākai abonēšanai izmanto atlaides kuponu, kas atrodams Agro Topa oktobra un novembra numurā. Vai arī vietnē abonesana.latvijasmediji.lv atlaižu laukā apstiprini kodu AT2022KUPONS.

Abonē šeit!

Uzzini un iepazīsti žurnālu arī sociālajā tīklā FACEBOOK: https://www.facebook.com/agrotops

AgroTops” ir profesionāls žurnāls katram zemniekam un lauku uzņēmējam – par dzīvi, darbu un biznesu laukos!

Papildus informācija

Linda Rumka

AS “Latvijas Mediji”

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr. 26459988

E-pasts: linda.rumka@latvijasmediji.lv