Pie lasītājiem devies marta Agro Tops!

Lūk, mazs ieskats marta žurnāla tematos:

  • Aizvadītā gada beigās AS Latvijas valsts meži valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks pieņēma lēmumu atstāt uzņēmuma vadītāja amatu, kurā strādāja kopš uzņēmuma dibināšanas 1999. gadā. Kopš šāgada 17. janvāra Roberts Strīpnieks iecelts par LPKS LATRAPS valdes priekšsēdētāju. Intervijā Agro Topam R. Strīpnieks dalās pirmajās atziņās, kas gūtas pēc amata maiņas.
  • Katram graudkopim ir izveidojusies sava saimniekošanas pieredze. Tomēr jebkurā gadījumā saimniecībā iegūtā graudu raža rudenī ir un būs atkarīga gan no izvēlētās šķirnes, gan no lietotajām audzēšanas tehnoloģijām. Šķirņu klāsts, ko audzētājiem šobrīd piedāvā selekcijas un sēklkopības kompānijas, ir ļoti plašs. Lai izvērtētu Latvijā un ārvalstīs selekcionēto ziemas un vasaras kviešu ražību un graudu kvalitāti, Stendes pētniecības centrā veikts šķirņu izvērtējums.
  • Ar pirms 21 gada izveidotā Igaunijas kartupeļu audzētāju kooperatīva Talukartul biedriem Agro Tops tikās Roosna Alliku pagastā kaimiņvalsts ziemeļos, kur kooperatīvs ir izveidojis savu kartupeļu šķirošanas un iepakošanas ražotni. Ik gadu šeit pārdošanai sagatavo aptuveni 6000 tonnu kartupeļu. Latvijā kartupeļu audzētāju kooperatīva nav, tāpēc skaidrojām kaimiņvalsts saimnieku pieredzi.
  • Lauksaimniecības tehnika būs dārgāka. Kreditētāju un līzinga pakalpojumu uzņēmumu konkurence, iespējams, nodrošinās zemākas procentu likmes. Agrāk līdz piegādei uz saimniecību bija jāgaida 2–3 mēnešus, patlaban – vismaz gads. Vairāk par samezglojumiem lauksaimniecības tehnikas tirgūAgro Topa marta numurā.
  • Latvijā lielākie ganāmpulki kļūst aizvien lielāki, tajos slauc vairāk piena, bet vienlaikus samazinās kopējais ganāmpulku un slaucamo govju skaits. Lielāko slaucamo govju ganāmpulku TOP 50.
  • Klimata pārmaiņu ietekmi lielā mērā nosaka valsts atrašanās vieta pasaules kartē. Arī Latvijas mežus ietekmē globālās pārmaiņas, bet riski atšķirībā no dienvidu zemēm ir citi. Tāpēc aizvien lielāka uzmanība tiek veltīta klimata pārmaiņām un ar to saistītajām izmaiņām mežsaimniecībā – kā tās prognozēt un kā tām sagatavoties.
  • Kā allaž žurnālā – atklātas sarunas ar zemniekiem un viņu pieredzes stāsti.

Zebrenes pagasta ZS Bukassaimnieks Arnis Kristapsons un viņa dzīvesbiedre Sandra Dreijere ar slaukšanas robota uzstādīšanu pabeidza novietnes modernizāciju. Robotizēta ir arī barības dalīšana. ZS Bukas Latvijā neierasti attīsta piecu slaucamo govju šķirņu ganāmpulku un plaši izmanto ārpakalpojumus.

Pirms trim gadiem Agro Tops stāstīja par Sufolkas gaļas šķirnes aitu audzēšanu Elizabetes Bendikas saimniecībā Kocēnos. Kopš tā laika saimnieki izveidojuši arī Ostfrīzijas piena aitu ganāmpulku, slauc pienu un ražo no tā plašu pārtikas produktu sortimentu.

Esi kopā ar savu žurnālu! Lasi, izmanto, abonē (www.latvijasmediji.lv)!

“AgroTops” ir profesionāls žurnāls katram zemniekam un lauku uzņēmējam – par dzīvi, darbu un biznesu laukos!

Žurnāla elektronisko versiju meklē šeit, bet savām ērtībām abonē šeit.

Uzzini un iepazīsti žurnālu arī sociālajā tīklā FACEBOOK: https://www.facebook.com/agrotops

Papildus informācija

Linda Rumka

AS “Latvijas Mediji”

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr. 26459988

E-pasts: linda.rumka@latvijasmediji.lv