Pie lasītājiem dodas maija Agro Tops!

Lūk, mazs ieskats maija žurnāla tematos:

  • Latvijas dārzkopji un kūdras nozarē nodarbinātie uzņēmēji ir norūpējušies par ES Zaļā kursa izvirzītajiem nosacījumiem, kas nevieš skaidrību par kūdras nozares ilgtspēju. Ingrīda Krīgere, Latvijas Kūdras asociācijas valdes locekle, intervijā Agro Topam vērtē situāciju nozarē, stāsta par tās konkurētspēju un vietu aprites ekonomikā, kā arī vērš uzmanību uz kūdras nozares svarīgo vietu Latvijas tautsaimniecībā.
  • Vasaras miežu sējumi pērn salīdzinājumā ar 2020. gadu samazinājušies par 16,4%, savukārt ziemas miežu sējumu bija par 29,9% vairāk. Lielākās vasaras miežu platības pieder saimniecībām ar citvalstu kapitālu, bet ziemas miežu platības – Sproģu ģimenes uzņēmumiem. Lielāko miežu audzētāju TOP 50 – maija numurā.
  • Zemnieku saimniecībā Lielvaicēni dažādu uztvērējaugu maisījumus testē jau piekto gadu. Pēdējos trīs gadus tas notiek projekta Progresīva zemkopības sistēma kā pamats vidi saudzējošai un efektīvai Latvijas augkopībai ietvaros – zinātnieku rūpīgā uzraudzībā un pēc tādas pašas metodikas, kā iekārtoti izmēģinājumi AREI Stendes pētniecības centrā. Kā starpkultūru efektivitāte tiek vērtēta no praktiķu viedokļa?
  • Tehnikas un iekārtu katalogs galvenokārt paredzēts ES līdzfinansēto projektu iepirkumu procesa vienkāršošanai. Vairs nav jāizvēlas lētākais no trim, tagad potenciālajam līdzfinansējuma saņēmējam, sagatavojot projektu Lauku atbalsta dienesta EPS platformā, burtiski ar viena datorpeles klikšķa palīdzību no Kataloga iespējams izvēlēties tieši to tehnikas vienību, kas konkrētajā gadījumā nepieciešama. Tomēr daudzi joprojām Katalogu lieto kā internetveikalu.
  • Patlaban Latvijas piena govju ganāmpulkos ar visražīgāko mūža izslaukumu ir 2010. gadā dzimusī Holšteinas melnraibās šķirnes 12. laktācijas govs Rika Tīrumnieku ģimenei piederošajā ZS Kalna Dambrāni – uz šā gada 26. aprīli tā bija devusi 144,4 tonnas piena. Pārējās rekordistes – žurnālā.
  • Svaigpiena vidējā iepirkuma cena Latvijā sasniegusi vēsturiski visaugstāko līmeni, pirmo reizi šāgada pirmajos mēnešos pārsniedzot vidējo iepirkuma cenu ES dalībvalstīs. Vai kāpumam sekos kritums? Par to Agro Topa saruna ar LPKS Piena loģistika valdes priekšsēdētāju Agri Ludriksonu, direktoru Andri Ozoliņu un jauno biroja vadītāju Jāni Grasbergu.
  • Cīravas pagasta ZS Kalves saimnieks Aivars Pugulis nu jau vairākus gadus augsnes apstrādē izmanto joslu apstrādes jeb strip till tehnoloģiju. Intervijā Agro Topam viņš stāsta par savas augkopības saimniecības darbības pieredzi un pamato iemeslus pārejai uz joslu apstrādes tehnoloģiju.
  • Limbažu novada Liepupes pagasta saimniecība SIA Amber Rose pēc četriem gadiem gaļas lopkopībā šomēnes sāk saimniecībā ražotās gaļas gatavošanu un pārdošanu savā restorānā Pernigele, kam sekos arī vienādas augstas kvalitātes gaļas pārdošana savā veikalā. Šāds biznesa modelis Latvijā ir retums. Intervijā Agro Topam uzņēmuma saimnieki Evita Ružāne un Ivars Roze stāsta par izvēlēto biznesa modeli.
  • Pētera Heimaņa ZS Gulbji un Jāņa Dimzas Saulesdārzs Pūre jau nākamajos piecos gados izaugsmi saista ar robotu ienākšanu stādu audzēšanā un aizvien lielāku procesu mehanizēšanu ikdienas darbos. Abas saimniecības atrodas dažādās Latvijas vietās, bet cieši sadarbojas un jau vairākus gadu desmitus gan profesionālajiem augļkopjiem, gan arī mazdārziņu saimniekiem piedāvā augstas kvalitātes stādus. Pēteris un Oskars Heimaņi, kā arī ZS Saulesdārzs Pūre saimnieki Melita un Jānis Dimzas intervijā Agro Topam stāsta par savu uzņēmējdarbības pieredzi un vērtē situāciju Latvijas stādu audzēšanas nozarē.
  • Sakņu piepe ir galvenais sakņu trupes izraisītājs Latvijā un boreālos mežos kopumā. Sakņu trupes izplatīšanās ir cieši saistīta ar cilvēka veikto saimniecisko darbību. Kā pasargāt mežu vai mazināt šīs infekcijas ietekmi uz kokaudzēm un kas ietekmē sakņu trupi izraisošo sēņu attīstību un izplatību AS Latvijas valsts meži speciālisti, kopā ar zinātniekiem meklējot atbildes uz šiem jautājumiem, pirms vairāk nekā pieciem gadiem uzsāka pētījumu Sakņu trupes izplatību ierobežojošo faktoru izpēte.

Esi kopā ar savu žurnālu! Lasi, izmanto, abonē!

Ja vēl neesi paguvis Agro Topu abonēt – nekas nav nokavēts! Abonē šeit!

Uzzini un iepazīsti žurnālu arī sociālajā tīklā Facebook!

Papildus informācija

Linda Rumka

AS “Latvijas Mediji”

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr. 26459988, e-pasts: linda.rumka@latvijasmediji.lv