Atvērto durvju diena bioloģiskajās saimniecībās un pārstrādes uzņēmumos – 30. septembrī

Kas īsti ir zaļie griķi? Kā cep bioloģiski sertificētu maizi? Kas vieno aitas un vīnu? Kāpēc sausserži ir tik vērtīgi? Kā ar bioloģiskajām metodēm izaudzēt kvalitatīvus un veselīgus dārzeņus?

Noslēdzot Bioloģiskās pārtikas mēnesi septembri, piecas bioloģiskās saimniecības un pārstrādes uzņēmumi dažādos reģionos vērs durvis, dodot iespēju ikvienam izzināt bioloģiski sertificētu produktu tapšanas stāstus – no rūpēm par augsni upeņu laukā līdz gatavošanas niansēm, cepot vilinoši smaržojošas bio bagetes.

Atvērto durvju diena bioloģiskajās saimniecībās un pārstrādes uzņēmumos norisināsies jau šīs nedēļas nogalē. Sestdien, 30. septembrī, no pulksten 12 līdz 15 piecas bioloģiski sertificētas saimniecības un pārstrādes uzņēmumi gaidīs ikvienu interesentu, kas vēlas ielūkoties bioloģiskās pārtikas ražošanas aizkulisēs un izzināt bioloģiskās lauksaimniecības pamatprincipus. Pasākumu organizē Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija sadarbībā ar zemnieku saimniecībām un pārstrādes uzņēmumiem.

«Bioloģiskie ražotāji ar nepacietību gaida šo notikumu,» atzīst LBLA projektu vadītāja Ieva Liepniece. «Aicinām izmantot iespēju satikt savu bioloģisko zemnieku un mēneša pēdējā dienā vēl pagūt noķert Bioloģiskā septembra sajūtu. Tā ir iespēja ne tikai atklāt jaunas garšas produktu degustācijās, bet arī iepazīt bioloģiskās saimniekošanas metodes. Un varbūt kādam šis pasākums būs pamudinājums pašam sākt nodarboties ar bioloģisko lauksaimniecību,»  norāda I. Liepniece.

Rīgas pievārtē, Mārupes novadā, būs iespēja ielūkoties augļkopības saimniecībā Dabas gardumi, kur audzē avenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas, ābolus, plūmes u.c. Ražu Sprižu ģimene pārstrādā veselīgos gardumos – no 100% bioloģiski sertificētām izejvielām. Saimniecei Ievai īpaši tuvi ir vērtīgie sausserži, kas augļudārzos Latvijā popularitāti iemantojuši tikai nesen.  

Siguldas novada Inčukalna pagastā durvis apmeklētājiem vērs Rāmkalni BIO maiznīca, kas piedāvā ne tikai pēc senām receptēm no bioloģiski sertificētām izejvielām gatavotu tradicionālo rudzu maizi, ko cep īstā malkas krāsnī, bet arī Itālijai un Francijai raksturīgus maizes veidus – čabatas un bagetes. Turklāt saimnieks Viktors Grūtups pats audzē arī rudzus, no kā gatavo miltus maizes cepšanai.  

Šogad atvērtajā Griķu rezidencē Rēzeknes novadā viesus gaidīs un par bioloģisko ražošanu stāstīs Aleksejs un Jūlija Danilini no augkopības saimniecības Liepkalns. Atbraukušajiem būs iespēja nogaršot dažādas uzkodas no zaļajiem griķiem un griķu miltiem, kā arī griķu pienu, tēju un kafiju.

            Dabai draudzīgas vīnogu audzēšanas un vīndarīšanas interesenti tiks gaidīti saimniecībā Mazburkas. Saimniecībā ir viens no lielākajiem bio vīna dārziem Latvijā – četru hektāru platībā. Vēl «mazajā Toskānā» Tukuma pusē saimnieki Gunta un Uldis Niedras nodarbojas ar aitkopību, un abu jomu savienošana atspoguļo bioloģiskās lauksaimniecības būtību, nodrošinot pilna cikla saimniekošanu.

             Savukārt Lipsku ģimene saimnieko Siguldas novada Krimuldas pagastā. Saimniecībā Absolūts ēd nepilnos piecos hektāros no agra pavasara līdz vēlam rudenim aug bioloģiskie dārzeņi, bet populārie mikrozaļumi pieejami arī ziemas sezonā. Ilze un Juris savā daudzveidīgajā bioloģiskajā saimniecībā gatavo arī dārzeņu, zaļumu, ogu un sēņu pulverus, kā arī dažādas sukādes.

Kā ziņots, Bioloģiskajā septembrī ar dažādām aktivitātēm un kampaņām Eiropas Savienībā un aiz tās robežām tiek veicināta izpratne par bioloģiskās lauksaimniecības priekšrocībām, piemēram, lielāku spēju pielāgoties klimata pārmaiņām, bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, augstākiem dzīvnieku labturības standartiem, tīrāku vidi un veselīgāku sabiedrību, izslēdzot ķīmisko pesticīdu ietekmi.

– “Absolūts Ēd” apmeklējums:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4h-Uk7ZMifo4hrQB2ygRxH-FLGDSp9EnbKavxa7cgwquFlA/viewform?fbclid=IwAR14eu1OQVvfY-GZtPtWGl7fTQ7wj8Yo0mexrQECcWkZtVct8JB55ONI3J8

– “Rāmkalni” BIO maiznīcas apmeklējums:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1Y1Do_H3pwQZAjMYrtpq3RD3rrSgGjV28d7Rih_5_0L4sJA/viewform?fbclid=IwAR1V9SwPEGG2Yctz8XpNrgONWj2I3JsBZTT3838bFmmj2k6xC2YC9ghk9js

– ZS “Mazburkas” apmeklējums:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2pVajDw8sZSecMrizwXR_R_EbvtlNku5aTCrI_qCQTz_tLw/viewform?fbclid=IwAR3k3dWh-0p6pgGLm5PbEYny9UKLtgnMJ-Y17m-L8CsBjUibSQ7d7zU3Mqc

– IK “Dabas gardumi” apmeklējums:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScrrUayklXwrnB6N1589FTmu1PtApa1lDfSEpkzKBwRP0igwA/viewform?fbclid=IwAR0cDiUSQl0zbMERxFYFJ2Z7nwLs-s2HdvvdmjVtKoqZLaSPn-xWQC4dGDY

– ZS “Liepkalns” (Griķu rezidence) apmeklējums:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdk1k3tRF_hDRn9bAluGfbkONuqYX-FdTrugxSyi0QOy545sw/viewform?fbclid=IwAR38OXO8yxwlyodHrG-kikqpLmWoiCb1OhENRW8gnSX3fCc7mEAkCzjMKQA

Plašāka informācija:

Raivis Bahšteins, biedrība «Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija»

Tālrunis 29495001, e-pasts raivis@ekoprodukti.lv