Pie lasītājiem dodas jubilejas Agro Tops!

AGRO TOPS – tie ir 25 ražena darba gadi, kuru laikā izveidoti 300 žurnāla numuri!

Lūk, mazs ieskats jubilejas žurnāla tematos:

  • Atzīmējot 25 darba gadu jubileju, Agro Tops atskatās uz aizvadīto ceturtdaļgadsimtu Latvijas lauksaimniecībā. Kāda tad ir Latvijas zemnieku iegūtā pieredze, kādas atziņas ieliktas pūrā? Vai tās ļauj justies droši un stabili šodien un ir pietiekami stingrs fundaments atspērienam un lēcienam uz priekšu? Diskusijā piedalās: Sanita Zute, Agrāro resursu un ekonomikas institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētāja vietniece, vadošā pētniece; Indulis Jansons, Latvijas lauksaimnieku kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs un LPKS VAKS valdes priekšsēdētājs; Mārtiņš Cimermanis, Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs; Gustavs Norkārklis, Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs; Maira Dzelzkalēja-Burmistre, biedrības Zemnieku saeima valdes priekšsēdētāja vietniece.
  • Uz 14. Saeimas 100 deputātu vietām vēlēšanās šāgada 1. oktobrī no 19 sarakstos iekļautā 1831 deputāta amata kandidāta, pēc Agro Topa aprēķiniem, pretendē 21 lauku saimnieks, tostarp vairāki sabiedrībā labi zināmi lauksaimnieki. Partiju vēlēšanu sarakstos ir arī daudzi lauksaimniecības nozares speciālisti, kuri ievēlēšanas gadījumā dod cerību uz profesionālu darbošanos lauksaimniecības un sabiedrības interesēs. Kuri tie ir – atradīsiet septembra numurā.
  • Latvijā pēdējos trijos gados būtiski mazinājušās rudzu platības, tomēr trīs lielākie audzētāji šo kultūru audzē divas reizes vairāk nekā 2019. gadā. Agro Topa septembra numurā – lielāko Latvijas rudzu audzētāju TOP 30.
  • Ineses Karlovas vadītais kooperatīvs Abra pērn konkursā Sējējs 2021 saņēma pateicību nominācijā Gada veiksmīgākā kopdarbība. Pateicība kooperatīvam piešķirta par ieguldījumu tautsaimniecībā, lauku dzīvotspējas saglabāšanā un Latvijas izaugsmē. Intervijā Agro Topam I. Karlova vērtē šāgada ražu, stāsta par Zaļā kursa izaicinājumiem un kooperācijas devumu krīzes situācijās.
  • 32 gadus vecais ukraiņu selekcionārs, zinātņu doktors Ievgens Lebedenko bēgļa gaitās šāgada martā ieradās Latvijā. Intervijā Agro Topam viņš stāsta par situāciju Ukrainas lauksaimniecībā, atklāj iemeslus izvēlei veikt zinātnisko darbību Latvijā, stāsta par savu kara bēgļa pieredzi un nākotnes iecerēm, kas varētu būt saistītas ar darbu AREI.
  • Vēsturē pirmais Igaunijas–Latvijas piena ražotāju kooperatīvs SCE E-Piim sācis iekārtu uzstādīšanu savā jaunajā piena pārstrādes uzņēmumā Paidē, kas ik dienu pārstrādās līdz 1150 tonnu svaigpiena un sāks darboties nākamā gada beigās. Intervijā Agro Topam kooperatīva valdes priekšsēdētājs Jānuss Murakas un kooperatīva direktors Marguss Lēks stāsta par rūpnīcas būvniecības procesu, produktu ražošanas iekārtām un konkurētspēju, kā arī komentē piensaimniecības nākotni.
  • “Vajag tik strādāt, darboties! Nav ko gausties un daudz apkārt skatīties,” teic Jaunlutriņu pagasta zemnieku saimniecības Mucenieki saimniece Ligita Rezgale. Aizvadītajos 30 gados Muceniekos faktiski no pilnīgi nekā ir izveidota viena no valstī labākajām augļkopības saimniecībām, kas izmanto arī kooperācijas priekšrocības.
  • Dzērvju tomāti jau divdesmit gadu nodarbojas ar tomātu audzēšanu paštaisītajās plēves siltumnīcās, kuru kopējā platība ir ap 2500 m2. Saimniecības īpašnieki Evita un Edgars Gūtmaņi līdztekus tomātu audzēšanai strādā arī algotā darbā, tomēr atrod laiku saimniecībai. Vasarā palīdz bērni – dēls Klāvs un meita Madara, palīgstrādnieku nav, visu dara pašu spēkiem. Pie Evitas un Edgara viesojās Mārīte Gailīte.

Anita Pirktiņa, žurnāla galvenā redaktore: “Šajos gados ir satikts un runāts ar tik daudziem un dažādiem cilvēkiem, ka atziņu ir sakrājies vai veselai enciklopēdijai. Mums ir prieks, ka lauksaimnieki kļuvuši atklātāki un drosmīgāki, nebaidoties lietas saukt īstajos vārdos un dažkārt ļaujot publicēt arī mazāk saķemmētas domas, pārdrošākus faktus; ka neļauj manipulēt ar sevi un nepaliek malā kā pasīvi vērotāji. Tomēr galvenā atziņa, ko ļauj teikt šo gadu pieredze, kas gūta, tiekoties ar lauku cilvēkiem, – visvairāk ir tādu, kuri, iespējams, nemaz to neapzinoties, paši ir avots, kurā citiem veldzēties. Un tieši uz šiem cilvēkiem balstās Latvijas lauki.”

“AgroTops” ir profesionāls žurnāls katram zemniekam un lauku uzņēmējam – par dzīvi, darbu un biznesu laukos!

Žurnāla elektronisko versiju meklē šeit https://izdevumi.latvijasmediji.lv/izdevumi/at/2022/09/01/

Uzzini un iepazīsti žurnālu arī sociālajā tīklā FACEBOOK: https://www.facebook.com/agrotops

Papildus informācija

Linda Rumka

AS “Latvijas Mediji”

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr. 26459988

E-pasts: linda.rumka@latvijasmediji.lv