Pieņemta kārtība lauksaimniecības zemes nomai ar izpirkuma tiesībām

Valdība otrdien, 12. decembrī, apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos Ministru kabineta noteikumus “Noteikumi par lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām”.

Likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” normas paredz, ka no 2018. gada 1. janvāra pašvaldības, kuru īpašumā ir neapbūvēta lauksaimniecības zeme, to var nodot nomā ar izpirkuma tiesībām uz laiku līdz 12 gadiem fiziskām personām, kurām nepieder lauksaimniecības zeme, par nomas maksu 4,5 procenti no zemes kadastrālās vērtības. Ja nomnieks izmantos izpirkuma tiesības, nomas maksa tiks ieskaitīta izpirkuma maksā. Izpirkuma tiesības var izlietot ne agrāk kā nomas līguma ceturtajā gadā.

Noteikumi nosaka arī iesniedzamos dokumentus, līguma nosacījumus, līguma slēgšanas un izbeigšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā fiziskās personas, kurām nepieder lauksaimniecības zeme, var pretendēt uz pašvaldību piedāvāto lauksaimniecības zemi ar izpirkuma tiesībām.

Informācija par pašvaldības piedāvāto lauksaimniecības zemi nomai ar izpirkuma tiesībām tiks publicēta pašvaldības tīmekļvietnē. Ja uz vienas un tās pašas lauksaimniecības zemes nomu būs pieteikušies vairāki nomas tiesību pretendenti, pašvaldība rīkos izlozi.

Nomātās lauksaimniecības zemes izpirkuma brīdī nomniekam jāatbilst likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” noteiktajiem nosacījumiem tām personām, kuras var iegūt īpašumā lauksaimniecības zemi.

“Noteikumi par lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām” stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī un tiks publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Informācijas avots: ZM