Nākamnedēļ Latvijas Lauku kopienu parlamentā 25 diskusiju grupās runās par lauku telpas nākotni

No šī gada 16. līdz 18. jūnijam piekto reizi notiks Latvijas Lauku kopienu parlaments, pulcējot valsts, pašvaldību un lauku kopienu pārstāvjus, pētniekus un uzņēmējus, lai diskutētu par konkurētspējīgas un pievilcīgas vides veidošanu lauku reģionos un mazajās pilsētās. Parlamenta norises trijās dienās tiks aktualizētas un risinātas tādas tēmas kā pandēmijas radītās sekas un pielāgošanās risinājumi reģionos, attālo ciemu un to iedzīvotāju identitātes stiprināšana, jaunienācēju laukos pieredze un vajadzības, kā arī jaunās iespējas, ko sniedz tehnoloģiskās un sociālās inovācijas, viedo ciemu attīstība, Eiropas zaļais kurss un citi procesi.

„Mūsu mērķis, organizējot Lauku kopienu parlamentu, ir iniciēt veiksmīgu risinājumu un jaunu iespēju īstenošanu lauku telpā un sekmēt šīm iniciatīvām atbalstošu vidi, vienlaikus spēcinot līdzvērtīgu dialogu un sadarbību starp dažādām pusēm vietējā, reģionālā un nacionālā mērogā. Nozīmīgās pārmaiņas pēdējā gada laikā vienlaikus ar mūsu katra paša rīcību dzīves kvalitātes uzlabošanai un ikdienas paradumu maiņu ir sekmējis līdz šim daudzkārt neizmantotu potenciāla piepildīšanu. Lauki ir kļuvuši par vēl iekārojamāku mājvietu, darba un atpūtas vietu, vienlaikus attīstījušās daudzveidīgas un unikāliem jauninājumiem bagātas uzņēmēju, pašvaldību un kopienu iniciatīvas. Ar šīm iniciatīvām Lauku parlamenta laikā vēlamies iepazīstināt arī plašāku sabiedrību,” stāsta biedrības „Latvijas Lauku forums” izpilddirektore Anita Seļicka. Šogad parlamenta rezonanses punkts būs Gulbenes novada Stāmerienas pils, tomēr pirmo reizi tas būs digitāls, dodot iespēju ikvienam interesentam sekot līdzi tiešsaistē un piedalīties diskusijās par Latvijas laukiem un to nākotni no jebkuras vietas Latvijā un pasaulē.

16. jūnijā parlamenta fokusā būs viedie ciemi un jaunienācēji laukos – spēcīgi jaunu pārmaiņu nesēji reģionos. Ikvienam būs iespēja radio NABA viļņos satikt un iepazīt trīs ģimeņu pieredzi, pārceļoties uz dzīvi laukos, kā arī uzzināt 14 aktīvu lauku kopienu praktiskos pieredzes stāstus un pirmajiem noskaidrot atpazīstamības zīmes “Viedais Ciems” ieguvējus.

17. jūnijā parlamenta oficiālajā atklāšanā dalībniekus sveiks Valsts prezidents Egils Levits un Saeimas deputāte un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. Atklāšanā politikas veidotāji – Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Bluķe un Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs – diskutēs par aktuālo lauku attīstības un pilsoniskās līdzdalības kontekstā. Savukārt pēcpusdienā divās sesijās, katrā ar vairākām paralēlām tematiskajām darba grupām, Kopienu parlamenta dalībnieki izzinās labās prakses laukos un ekspertu viedokļus, kā arī diskutēs par situāciju un nepieciešamajiem risinājumiem tādās jomās kā lauku apdzīvotība, kopienu noturība krīzes un pārmaiņu apstākļos, īsās pārtikas ķēdes, zaļais publiskais iepirkums, digitalizācija un digitālās prasmes, iekļaujoša līdzdalība, kā arī citiem lauku attīstībai būtiskiem jautājumiem.

18. jūnijā parlamenta dalībnieki digitālos pieredzes braucienos varēs iepazīties ar Gulbenes novada spēka cilvēku stāstiem un iedvesmojošām zaļās enerģijas, jauno uzņēmēju, līdzdalības rīku, tradīciju saglabāšanas un citām praksēm. Savukārt Kopienu parlamenta lielā kulminācija būs noslēguma pasākums, kurā tiks apkopoti parlamenta diskusiju rezultāti un prezentēta rezolūcija ar prioritātēm un rīcību plānu veicamajiem uzdevumiem lauku un mazo pilsētu attīstībai un stiprināšanai turpmākajos divos gados.

Latvijas Lauku kopienu parlamentā ir aicināts piedalīties ikviens, kurš ir ieinteresēts aktīvi līdzdarboties kvalitatīvas un dzīvotspējīgas lauku vides veidošanā, pievienojoties sarunām no jebkuras vietā Latvijā. Reģistrēties dalībai pasākumos un iegūt papildu informāciju par Lauku kopienu parlamentu un tā norisi var https://parlaments.laukuforums.lv/

Kontaktinformācija

Artis Krists Mednis, Latvijas Lauku forums

Tālruņa numurs: +371 28855427

E-pasta adrese: artis.mednis@laukuforums.lv

Latvijas Lauku forums ir nacionāla mēroga organizācija, kas apvieno vairāk nekā 80 organizācijas visos reģionos. LLF misija ir veicināt Latvijas lauku līdzsvarotu attīstību, lai Latvijas lauki kļūtu par vietu, kur dzīvo apmierināti cilvēki, kuri savā dzīves vietā spēj realizēt ekonomiskās un sociālās vajadzības. Vairāk: laukuforums.lv.

5. Latvijas Lauku kopienu parlamentu rīko biedrība “Latvijas Lauku forums” sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību un biedrību “SATEKA”. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.